Niyet mektubu yazarken dikkat edilmesi gereken bazı önemli noktalar şunlardır:
1. Amacınızı Belirleyin: Mektubun amacı net olmalıdır.
2. Kişisel Bilgilerinizi ve Deneyimlerinizi Anlatın: Kendinizi tanıtın ve niteliklerinizi anlatın.
3. Neden Başvurmak İstediğinizi Açıklayın: Bu konuda sizi motive eden faktörleri ve bu fırsatın kariyer hedeflerinize nasıl katkıda bulunacağını belirtin.
4. Güçlü ve Pozitif Bir Dil Kullanın: Olumlu üslup başvurunuzu güçlendirecektir.
5. Kısa ve Öz Olun: Gereksiz ayrıntı değil net amacınızı belirtin.
6. Düzgün ve Profesyonel Bir Yapı Oluşturun: Başlık, giriş, ana gövde ve sonuç bölümlerinden oluşan düzenli bir yapı oluşturun.
7. İmla ve Dil Bilgisine Dikkat Edin: İmla ve dil bilgisi her resmi yazıda önemli olduğu gibi niyet mektuplarında da önemlidir.
8. Referanslar ve Belgeler: Başvurunuzun güçlenmesi için referanslar ekleyebilirsiniz
9. Kişiselleştirin: Mektubunuzu başvurduğunuz pozisyon veya programa göre daha öne çıkarıcı cümleler kullanın.
10. İletişim Bilgilerinizi Ekleyin: Mektubun sonunda, size ulaşılabilecek iletişim bilgilerinizi eklemeyi unutmayın.
-ÖRNEK NİYET MEKTUBU
……. KONSOLOSLUK VİZE DEPARTMANINA,
Ben …………. bu sene Ankara Bilkent Üniversitesi İktisat bölümünden mezun oluyorum.
Okuduğum bölümün eğitim dili yüzde otuz İngilizce. Eğitim dolayısı ile 4 senedir akademik dönemlerde Ankara’dayım ancak normalde Manisa’da babamla yaşıyorum. Türkiye’de İngilizce öğrenmenin zorluklarını fazlasıyla yaşadım ve yaşamaya da devam ediyorum. Açıkçası özel derslerde de bire bire derslere de katıldım ancak takdir edersiniz ki bir dili en iyi öğrenmenin yollarından birisi o dilin ana dil olduğu ülkede bir süre bulunmaktır. Ayrıca iktisadi dilin de İngilizce yoğun olduğu küresel dünyada ben açıkçası bu durumdan geri kalmak istemiyorum.
Hal böyleyken ben de babam ile İngiltere’ye gitme ve dil eğitimi alma fikrimi paylaştım. O da her zaman bana her konuda olduğu gibi bu konuda da destek olacağını iletti. Ben de araştırmalarım sonucunda ve ayrıca danışmanım ………………..’in de koçluğunda ……………… dil okulu Londra şubesinde 32 haftalık Genel İngilizce kursuna kayıt olmaya karar verdim. Hedefim tabi ki öncelikle İngilizcemi en iyi şekilde geliştirmek……………….. katılmak sadece dil becerilerini geliştirmeye yardımcı olmakla kalmayacak aynı zamanda gelecekteki çalışmalarım için çok önemli olan Birleşik Krallığın akademik kültürünü deneyimlemek için olanak sağlayacak. Tüm bunların yanında da dünyaca ünlü İngiliz ekonomistlerin eğitim izini sürmek olacak. Bunlardan bence en önemlisi de neoklasik iktisadın ve Cambridge okulunun kurucusu olan Alfred Marshall’dır. Ayrıca kendisi Keynesyen yaklaşımın fikir babası olan John Maynard Keynes’in de hocasıdır. İnanın bu satırları yazarken bile heyecan duyuyorum. Onun yazdığı klasik iktisadi yöntemlerin kitaplarını orijinal dilinde okumayı araştırmayı o kadar çok istiyorum ki umarım bu gerçekleşir. İngilizcemi geliştirdikten sonrada yüksek lisans derecem için de hem Türkiye’de hedeflediğim üniversiteler var hem de İngiltere’de seneye Eylül için University of Stirling veya UCL’e başvuru yapacağım. Birleşik krallığı seçmemin bir önemli sebebi de sosyo kültürel anlamda da insan hakları ve yaşayış tarzı anlamında da bana çok uygun olmasıdır. Sosyal bir insan olduğum için …………………. ta her ülkeden gelen arkadaşlarımla iyi anlaşacağımı ve zorluk yaşamayacağımı düşünüyorum. 8 yıl lisanslı yüzücüydüm ve birçok spor dalında da aktif olarak bulunmayı seviyorum.
Bu deneyim Türkiye’de başarılı bir kariyere hazırlanmaya çalışırken de çok değerli olacak. Anadili İngilizce olan kişiler etrafında çalışırsam daha iyi olacağını daha çok kendime bir şeyler katacağımı düşünüyorum.
Vize koşulları ile ilgili her kurala uyacağımı devlete yük olmayacağımı ve kalma iznimin süresi dolduğunda ülkeyi terk edeceğimi kabul ediyorum.
Teşekkür ederim.
İsim soyisim Telefon